Aile planlamasında büyük bir role sahip olan doğum denetim haplarının epey yaygın olarak kullanıldığını belirten Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, doğum denetim haplarının kişinin fizyolojisinde farklılık oluşturarak gebeliğin meydana gelmesini önlediğini kaydetti.
Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, ”İçerdikleri hormonlar, yumurtlamayı durdurur ve tıpkı vakitte rahim ağzı salgısı ismiyle de anılan servikal mukusun yoğunluğunu artırır. Böylelikle erkek üreme hücresinin rahim içine ilerlemesini mahzurlar. Sistemli kullanımda kişi üzerindeki aktifliğin artışında da değer arz ediyor” dedi.
“DOKTOR DENETİMİNDE ALINMALI”
“Doğum denetim hapları öteki ilaçlarla kullanıldığı vakit tıpkı bütün hepsinde olduğu üzere etkinliğinde azalma olur” kelamlarını kullanan Şen, şöyle konuştu:
“Bu durum ise istenmeyen gebeliklerin yaşanmasında artışa neden olabilir. Şayet sistemli olarak diğer ilaçlarda kullanan bireyler varsa kesinlikle bu bahiste bir uzmanın yardımına başvurmalıdırlar. Doğum denetim haplarının kullanımına bedeni dinlendirmek hedefiyle orta verilmesi ise yanlışsız bir yaklaşım çeşidi değildir. Gebeliğin istenmediği süreç boyunca kullanılmalı ve yirmi bir tabletten oluşan bu haplar tekrar 21 yahut 28 gün boyunca ilaç içeriğine nazaran hekim denetiminde tertipli olarak alınmalıdır.”
”DOĞUM DENETİM HAPLARI HAKKINDA GERÇEK BİLİNEN YANLIŞLAR VAR”
Doğum denetim hapları ile ilgili bilinen çok fazla yanlışın olduğunu aktaran Op. Dr. Şen, ”Sıkça tercih edilmesine karşın bu haplar için kısırlığa neden olduğuna dair yıllardır süregelen ve toplumda hala yerini koruyan bir inanış bulunmaktadır. Ancak bu, bilinenin bilakis hakikat değildir. Bu haplar kısırlığa yol açmamaktadır. Kullanımlarının sona ermesinden sonraki bir ya da iki aylık müddet içerisinde adet tertibi eskiye döner ve kişi tekrar doğal yollarla hamilelik planlayabilir” dedi.
Şen, kelamlarını şöyle tamamladı:
“Doğum denetim hapları birebir vakitte ağrılı adet periyotlarının önlenmesinde tesirli olmakta, polikistik over rahatsızlığının tedavisinde, hormonlara bağlı çok tüylenme yahut sivilce sorunlarında kullanım alanları vardır. Bu hapların dezavantajları ise kullanımına başlandıktan sonraki birinci birkaç ay lekelenmelere, mide bulantısına neden olması ve pıhtı oluşumu riskini attırmasıdır. Ayrıyeten doğum denetim haplarının cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bir müdafaa sağlamadığı da unutmamalıdır.”