Olimpiyat şampiyonu ulusal okçu Mete Gazoz’un babası Metin Gazoz, oğlunun elde ettiği başarılarla gurur duyduğunu söyledi.
Babalar Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Metin Gazoz, Mete’nin çocukluğu, okçuluğa başlaması ve elde ettiği muvaffakiyetler ile yaşadıkları hisleri anlattı.
Sakarya’da 1972’de doğan Metin Gazoz, 1984’te okçuluğa başladı. Yaklaşık 40 yıldır okçuluğun içinde olan Gazoz, ulusal kadroya kadar yükseldi. Antrenör ve yönetici olarak misyonlar alan baba Gazoz, etkin sporculuğu 2012’de bıraktı.
En büyük hayali atlet olarak olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil etmek olan Metin Gazoz, bunu kendisi gerçekleştiremese de oğlunun dünyanın en uygunları ortasına girmesiyle büyük bir gurur yaşadı.
Mete’nin okçu bir ailede doğduğunu belirten Metin Gazoz, “Mete’yi yetiştirirken annesinin de büyük katkıları vardı. Kendisi, ‘Ben Mete’den çok babasına takviye oldum’ der. Evlendikten sonra 14-15 sene ulusal ekip sporculuğum ve antrenörlüğüm devam etti. En son 2012’de Mete ile 4 arada birlikte yarıştık. O periyotta bana, ‘Artık oğlun da geliyor. Sen artık atışı bırak’ dediler. Ben okçuluğu aşk ile yapıyordum. ‘Oğlan büyüyor. Önüne mi dikileceksin?’ dediler. Ben de hak verdim. 2012’deki Avrupa Kupası Grand Prix’den sonra ok atmayı bırakarak işin yönetim ve idare kısmına geçtim. Sonrasında yaptığımız çalışmaların akabinde Mete, 2016 Rio Olimpiyatları’nda kendisini gösterdi. 2020 Tokyo’da da altın madalya alarak muvaffakiyetini taçlandırdı” diye konuştu.
Mete’nin muvaffakiyetinde ailesinin büyük özverisinin tesirli olduğunu aktaran Metin Gazoz, “Baba olarak çocuğumuzun en uygun halde eğitim almasını, toplumda âlâ bir yere gelmesini ve keyifli olmasını istiyorum. Annesi ve babası olarak birinci gayemiz her vakit Mete’nin keyifli olması, yüzünün gülmesiydi. Her vakit güler yüzlü, hayata müspet bakan bir çocukluk geçirdi” sözlerini kullandı.
Gazoz, oğluyla yaşadığı bir anıyı anlatarak, şunları kaydetti:
“Her vakit çocuğumun âlâ olmasını istedim, gurur duyacak işler yapmasını temenni ettim. Vatana, millete güzel bir evlat olmasını dilek ettim. Bunu yaparken benim de kendi ideallerim vardı. Olimpiyatlara gitmek benim en büyük hayalimdi. Tüm topluluk bunu biliyor. Olimpiyat seçme yılı geldiğinde ok atmaya başlar, antrenörlüğü bırakırdım. 2008 Pekin Olimpiyatları’nın seçmesi 2007’de yapıldı. Başarılı olamadım. Ekipte dördüncü oldum. Eşime, ‘Yine benim olimpiyat hayalim kaldı.’ dedim. Biz konuşurken Mete, ‘Baba senin olimpiyata nasıl gideceğini buldum.’ dedi. O vakit 7-8 yaşındaydı. Nasıl gideceğimi sorduğumda, ‘Ben Rio Olimpiyatları’na gideceğim. Formamda ‘M. Gazoz’ yazacak. Sen de beni seyretmeye geleceksin. İkimiz olimpiyat göreceğiz.’ dedi. Mete 2 olimpiyat gördü, bir de altın madalya aldı fakat ben hala gidemedim.”
“BİR GÜN OLİMPİYAT GÖRECEĞİM”
Mete’nin yarıştığı 2016 Rio ve 2020 Tokyo’ya farklı nedenlerden gidemeyen Metin Gazoz, oğlunu televizyon başında desteklemek zorunda kaldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“2016’ya gitme hakkımız vardı. Kafilede ben de bulunacaktım fakat ekip psikoloğumuz raporunda baba-oğul bağlarımızın kuvvetli olduğunu ve gitmemin olumsuz tesir oluşturabileceğini yazdı. O güne kadar ben de okçulukta psikolojinin ehemmiyetini daima anlatıp, çalışmalar yapıyordum. Bu türlü şeyleri yıllarca söyledikten sonra kendi hayalimi gerçekleştirmek ismine Mete’nin başarısına tesir ederim kaygısıyla fedakarlık yaptım. ‘Biz babayız. Ben çocuğumu televizyondan seyrederim.’ dedim. Mete, Rio’da hoş muvaffakiyetlerin altına imza attı. Şampiyon olamadı fakat olmuş kadar dünya çapında bir bedele ulaştı. 2016’da olimpiyata giden kafilemizin en küçük atletiydi. 2020 Tokyo Olimpiyatları’na bir iştirak hakkımız vardı. Federasyon liderimiz Abdullah Topaloğlu ile aldığımız kararla ekip psikoloğumuzun gitmesini kararlaştırdık. Yeniden ben gidemedim. Tokyo kısmet olmadı fakat inançlıyım. Bir gün olimpiyat göreceğim. İnşallah yeniden Mete’nin şampiyonluğu olur.”
“METE İLE ÇOK GURUR DUYUYORUM”
Metin Gazoz, oğlunun muvaffakiyetlerinin kendisine tanım edilemez hisler yaşattığını lisana getirdi.
Milli okçunun her müsabakada kendisine gurur hissini tekrar tattırdığını kaydeden Gazoz, “Bir baba olarak Mete ile çok gurur duyuyorum. Bence bir ailenin evladından beklediği tek şey, onunla yaşadığı gururdur. Emeklemesinden kalkıp yürümesine kadar, çocuğunun başarılı olduğu duygusu bir babaya verilebilecek en büyük armağan. Mete de gittiği müsabakalarda bu duyguyu bize daima yaşatıyor” diye görüş belirtti.
Oğlunu yılda çok az görebildiğini bildiren Gazoz, şu sözleri kullandı:
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda oğlunun altın madalya kazandığı final maçını televizyondan izleyen baba Gazoz, o anları, “Yer yerinden oynadı. Ağlamadım desem palavra olur. Gözyaşlarım döküldü. Anlatılabilecek bir his değil” diyerek anlattı.
“Mete Gazoz benim oğlum ancak artık ülkemizin oğlu oldu” diyen Metin Gazoz, “Kendimi artık Metin Gazoz olarak tanıtmıyorum. Bir bahis olduğunda, kendimi tanıtmam gerektiğinde, ‘Mete Gazoz’un babasıyım’ diyorum. Halkımız çok büyük hürmet gösteriyor. Çok büyük bir takviye var. Halkımız ve milletimiz Mete’yi sevdi. Meral ve Metin Gazoz’un evladı Mete, ülkemizin medarı iftiharı Mete Gazoz oldu” diyerek kelamlarını tamamladı.