Kripto para piyasası bugün yatay hareketler sergiliyor ve dünkü düzeylerini muhafazaya devam ediyor. Başkan kripto para Bitcoin 21 bin dolar düzeyinin biraz üzerinde fiyatlanırken Ethereum’da 1.500 dolar düzeyinin üzerinde bulunuyor. Bugün sizlerle birlikte İran ve Rusya’nın çıkarmayı planladığı kripto para ünitesini inceleyeceğiz.
Rusya ve İran Stablecoin Çıkarıyor
Rus haber ajansı Vedomosti, İran ve Rusya’nın dış ticarette bir ödeme prosedürü olarak hizmet edecek Basra Körfezi bölgesinin tokenini oluşturmak için harekete geçtiğini aktardı. Rusya Kripto ve Blok Zinciri Sanayisi Birliği lideri Alexander Brazhnikov da iki ülke ortasında ortak kripto para çıkarma konusunda çalışmalara başlayacaklarını doğruladı. Brazhnikov’un aktardığı bilgilere nazaran ortaklaşa çıkarılacak olan bu varlık altınla desteklenen bir stablecoin biçiminde çıkarılacak. Kelam konusu stablecoin, ABD doları, Rus rublesi ya da İran riyali üzere prestiji para üniteleri yerine hudut ötesi süreçleri etkinleştirmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte uzlaşma sağlanması durumunda birinci ödemelerin hür ticaret bölgesi olan Astrakhan’da başlaması planlanıyor. Duma meclisi ve Bilgi Teknolojileri Komite üyesi Anton Tkachev bu iş birliği için, bu yıl içerisinde gerçekleşecek kripto paraların resmi regülasyon çalışmalarının tamamlanmasının beklendiğini söyledi.
Uzun yıllardır ABD ambargosu altında bulunan İran ve devam eden Rusya-Ukrayna savaşı sonrası çeşitli yaptırımları maruz kalan Rusya, bu paydaşlık ile birlikte yaptırımlardan kurtulmayı planlıyor.
Kripto Aykırılığı Son mu Buluyor?
İran ve Rusya, vatandaşlarına Bitcoin ve Tether üzere kripto paraların kullanımını yasaklayan ülkeler ortasında yer alıyor. Tıpkı vakitte ise bu iki ülke, kriptoların dış ticarette benimsenmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Bilindiği üzere Rusya geçen sene kripto paraları büsbütün yasaklamayı planlarken, bugün memleketler arası ticarette kabul edebileceğini belirtiyor.
Küresel CBDC Kabulü
İran ve Rusya’nın yanı sıra, öteki birçok ülke de Merkez Bankası Dijital Para Birimi’ni benimsemeye çalışıyor. Pasifik Okyanusunda bir ada ülkesi olan Palau Cumhuriyeti, Ripple ile iş birliği içinde ulusal bir stablecoin yaratmayı planlıyor. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası’ da 2023’ün ikinci çeyreğinde dijital euro kullanımını onaylayan bir düzenleme önermeyi planlıyor.
Merkez Bankası Dijital Para Üniteleri konusunda dünyada açık orta en ileri ülke olarak görülen Çin’de de bir birinci gerçekleşti. Yaklaşık üç yıldır dijital Yuan denemelerine devam eden ülkede varlık birinci kere menkul değer ticaretinde kullanıldı.
Türkiye’nin de bu yıl içerisinde Dijital Türk Lirası ile ilgili çalışmalara başlaması bekleniyor. Araştırma süreci devam eden projenin ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda Dijital Türk Lirası’nın ödemelerde kullanılmasına yönelik testler başlatılacak.